|
keuzevrijheid PGB voor jeugdhulp
Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Om die zorg te kunnen leveren kopen gemeentes jaarlijks zorg in bij verschillende zorgaanbieders.
In 2015 had praktijk Speel je vrij ook een contract met de gemeente Nijmegen en alle omliggende gemeentes voor het leveren van speltherapie. De daaraan gekoppelde bureaucratie, administratieve verplichtingen, en de later eenzijdig aan de overeenkomt toegevoegde voorwaarden, waren voor Speel je vrij reden van 2016 het contract te beƫindigen en ouders te wijzen op de mogelijkheid gebruik te maken van de mogelijkheden van een PGB jeugdhulp, waarmee je als ouders speltherapie zelf kan bekostigen.
Wanneer je jeugdhulp zoekt voor je kind via de gemeente, kun je je melden bij het sociale (wijk) team van de gemeente (zie adressenlijst onderaan vorige pagina). Dit zijn veelal multidisciplinaire teams, opgezet met beroepskrachten uit verschillende instellingen. Die gaat samen met jou kijken welke hulp geboden kan worden.
Wanneer je vindt dat het aanbod van de gemeente (de door de gemeente ingekochte jeugdhulp) niet passend is, kun je kiezen voor een PGB. Als je een verwijzing hebt van huis-, jeugd- of kinderarts voor speltherapie kun je daarmee je keuze onderbouwen. Je kunt dat echter ook zelf. Het zou kunnen dat een gemeente of een sociaal wijkteam niet meteen meegaat in jouw keuze voor een PGB voor bijvoorbeeld speltherapie. Daarom is het goed te weten dat je het recht hebt te kiezen voor een PGB. Dit recht staat omschreven in artikel 8.1.1 van de Jeugdwet.
Dat je volledig vrij bent om te kiezen tussen de zorg in natura (ZIN) of een is een wettelijk recht, dat op 30-10-2015 nog eens bevestigd is in een gerechtelijke uitspraak.
Bij de totstandkoming van de wetgeving was keuzevrijheid een belangrijk uitgangspunt;
"Wie zorg nodig heeft, hoort zoveel mogelijk ruimte te krijgen om die zorg naar eigen wens in te vullen. Om die keuzevrijheid te borgen is een gelijkwaardige toegang tot het persoonsgebonden budget en zorg in natura belangrijk." (Kamerstukken II 2013-2014, 33 841, nr. 103).
Sinds 2015 blijken gemeentes de informatie over het aanvragen van een PGB voor jeugdhulp op hun website steeds verder weg stoppen of zelfs geheel niet meer noemen.
Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget, vindt het heel belangrijk dat gemeenten het keuzerecht niet mogen inperken.
terug
|
 |
|
|